Les veïnes de Sant Antoni mostren el seu rebuig davant l’atac feixista al Centre LGTBI


Vidres trencats, pintades feixistes i post-it enganxats. Diumenge ens vam despertar amb l’agressió al nou centre que ha de donar assistència, fer comunitat i visibilitzar que Barcelona hi ha diverses maneres d’estimar i entendre la diversitat. Davant l’agressió, mil mostres de suport.

Un miler de persones es van concentrar ahir a la tarda per donar resposta als fets de diumenge. A les 4 de la matinada del 27 de gener, persones sense identificar van atacar el nou Centre LGTBI. Per aquesta raó, immediatament des de la Municipalitat i col·lectius LGBTI es va fer crida via xarxes socials a la concentració de rebuig a les 18.30.

A l’hora assenyalada, s’inicià l’acte institucional a les portes de l’equipament. Joaquim Roqueta, president de la Plataforma d’Entitats LGBTI va ressaltar que “parlem de danys materials, però tots coneixem les agressions que patim”. La Consellera de Presidència del Govern de la Generalitat, Elsa Artadi també va reafirmar aquesta perspectiva, ja que “són totalment inacceptables aquests discursos d’odi” i que va resoldre col·laboraran amb Barcelona per tal que amb  “fermesa” aturar la puixança del feixisme.

L’alcaldessa Ada Colau va fixar la postura del govern: “Fa uns dies va haver-hi una agressió inacceptable LGTBIfòbica al metro de la nostra ciutat. Ens vam personar a la causa. Ara ja estem en contacte amb Fiscalia. Això no és una agressió qualsevol. No és només trencar uns vidres. Això és un atac a la democràcia, als drets, a les llibertats.” Des de l’Administració portaran aquest cas també a la Fiscalia de Delictes d’Odi.

Posteriorment diferents corals van cantar i colles castelleres alçaren pilars, des dels quals van despenja 3 banderes: la de l’arc iris, la de l’orgull bisexual i la bandera trans.

L’acte va finalitzar amb la pujada de col·lectius en l’escenari, en la seva gran majoria homes. Paral·lelament, moltes ciutadanes van continuar mostrant el seu suport al Centre LGTBI i a la creença “que podem estimar com volem”, penjant post-its en els vidres trencats, mentre ressonaven càntics de “No passaran” o “Fora feixistes dels nostres barris”.

AUGE DEL FEIXISME

El president de l’Observatori contra l’Homofòbia, Eugeni Rodríguez assenyalà com la simbologia feixista al Centre LGTBI no fou gens “neutra”. Rodríguez, va recalcar com no fou una coincidència que l’atac es dugués el dia 80 anys de l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat, el 26 de gener. El dia següent era també la data de la commemoració a les Víctimes de l’Holocaust, per l’alliberament a Oswiecim, Polònia del camp d’Extermini d’Auschwitz-Birkenau.

Eugeni Rodríguez alerta, davant el que és una “taronja mecànica”, que pel fet de sortir al carrer “t’ataquin pel fet de ser LGTBI” i que el context de VOX els preocupa “perquè volen eliminar les lleis LGTBI”. Respecte a les mostres de repulsa, va manifestar que “aquesta diversitat i aquesta solidaritat són les úniques que poden fer front al feixisme i esclafar-lo”. “Contundència a les administracions, no ens oblidem que la llei 11/2014 amb sancions administratives s’ha implementat ben poc, per tant cadascú ha de fer els seus deures” declarava.

Com a contrapunt d’allò que Ada Colau exposà, altres col·lectius van criticar aquestes postures “antifeixistes” o “democràtiques”. Bernat Aragó, membre de la Crida LGTBI condemna l’atac, però adverteix “que no és el primer cop”. “Aquest fet ens mostra com el feixisme i la LGTBIfòbia avança sense cap mirament. Això també és responsabilitat de les institucions, que no hi estan fent front com toca, en aquest auge del feixisme i de l’extrema dreta”. Aragó posa en relleu que “cal que ho tallem des de la base. No pot ser que a Barcelona es permetin actes d’organitzacions com Hazte Oír, que van venir el passat mes de novembre, amb l’objectiu de promoure LGTBIfòbia. Si permetem que es duguin a terme aquests actes, que es facin mobilitzacions feixistes, no ens estranyem que un grup de nazis i de feixistes estiguin cremant ateneus o atacant el Centre LGTBI”.

També seguia aquesta línia Carles Duran, del col·lectiu de gais Atzagaia. Va assegurar que “és el moment de les aliances de totes aquelles que pateixen el masclisme, el racisme o la LGTBIfòbia de manera unitària i transversal”.

Duran va asseverar que és necessari que “les institucions facin cordó sanitari i no donin permisos a tota aquella gent i deixin de criminalitzar totes aquelles que ens mobilitzem en contra del feixisme, com ara la detenció de 3 activistes ahir”, en referència a les detencions a Sant Andreu per la resposta a l’acte de VOX. Per aquesta raó, com Atzagaia aposten que “totes les subjectivitats” que se sentin atacades facin servir “l’autodefensa” en totes les seves formes de manera “quotidiana i combativa”, fet que “complementa” altres tipus de resposta com la legal.

A Barcelona no és primer cop que algun centre o lloc social d’esquerres és assaltat per aquestes dates. En el darrer any 2018 l’Ateneu Popular de Sarrià fou assaltat, van trencar la finestra per accedir-hi i van destrossar part del mobiliari, així com assenyalaren l’espai amb pintades amb missatges a favor del nazisme.


Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *