200 persones es manifesten davant de la seu de la UE en contra del “Cop d’Estat” a Veneçuela

Càntics que proclamaven que “Venezuela Vencerá”. Els EUA i la UE demanen a la República Bolivariana que convoquin eleccions presidencials dissabte 2 de febrer. Tot i els kilòmetres que existeixen entre Caracas i Barcelona, la causa veneçolana importa i és motiu de lluita per a moltes veïnes de la ciutat.

Vora 200 persones van mostrar ahir vespre el seu rebuig a la “ingerència política” a la República Bolivariana de Veneçuela. La Plataforma de Solidaritat amb Veneçuela de Catalunya va fer crida a les 19 hores, a concentrar-se davant la Delegació de la Unió Europea, per tal de manifestar-se en contra del “cop d’Estat”.

En la protesta, un parell de persones van llegir el manifest unitari de la convocatòria, en el qual es va denunciar el “cop d’Estat promogut pels EUA”, així com la conformitat a aquest per la UE. “La seva clara intromissió en els assumptes interns de Veneçuela, a través d’ultimàtum i amenaces, constitueixen actes que violen els principis sobre els quals es fonamenten els tractats internacionals, inclosa la Carta de les Nacions Unides”, censuraren.

Les convocants van posar en relleu que “l’autoproclamació com a President de la República, realitzada pel diputat Juan Guaidó el passat 23 de gener durant un míting al carrer, és un acte il·legal, que contradiu les lleis i la Constitució de la República Bolivariana de Veneçuela”. Elles feien referència a l’Article 233 de la Carta Magna veneçolana, segons la qual la destitució del càrrec de Nicolás Maduro només podria ser efectiva per mort, malaltia, revocació judicial o revocació per un referèndum popular.

Per aquesta raó, reforçaven la idea de Maduro com a president electe legítim, segons el plebiscit del 20 de maig de 2018. I, per tant, s’oposen i neguen la legalitat de les eleccions presidencials que tant els EUA com la UE exigeixen convocar com a tard el 2 de febrer.

Ahir 31 de gener, l’Eurocambra va exposar com a “President interí legítim a Juan Guaidó de la República Bolivariana de Veneçuela, de conformitat amb la Constitució Veneçolana”, segons la resolució aprovada amb 439 vots a favor, 104 en contra i 88 abstencions.

VEUS DES DE BARCELONA

Maria Antònia Arnau, membre de l’organització internacionalista Ítaca (organització adherida a la Plataforma en Solidaritat amb Veneçuela de Catalunya), emfatitzava ahir com “les veneçolanes necessiten tot el suport dels Països Catalans i necessiten el suport de tot el món”. Arnau declarava ahir com “aquesta solidaritat internacionalista podem trobar-nos, potser més endavant, que la necessitem nosaltres algun dia també. Ha de ser un intercanvi entre els pobles.” Allò que Arnau destacava i resumia amb el lema que utilitzava la Unitat Popular  xilena en els 70s: “el pueblo unido, jamás será vencido”.

La politòloga Arantxa Tirado, portaveu de la Plataforma de Solidaritat amb Veneçuela de Catalunya cridava a solidaritzar-se ahir amb Veneçuela, ja que “el que passa allà [Veneçuela], ens afecta a tots i a totes. Pot semblar que no és així, perquè estem molt lluny, però és un atac a Veneçuela. A totes aquelles classes treballadores, camperoles que han lluitat per tenir un procés revolucionari propi. Per autodeterminar-se i tenir una sobirania on des de l’Estat i els Moviments Socials com es gasten els seus calés, quines inversions fer…”.

Tirado va condemnar com aquestes “ingerències” dels EUA i la UE no són neutres. “Això ens demostra que hi ha uns límits molt clars, quant a l’autodeterminació dels pobles, a la voluntat de les classes populars de fer política fora del marc neoliberal (o de la Democràcia) liberal”.

Com expressava Maria Antònia Arnau, la politòloga subratllava com aquesta “solidaritat” era necessària, així com la possible repetició d’aquestes ingerències en qualsevol procés transformador. “Veneçuela ara és l’avantguarda, perquè és un procés potser dels més avançats en termes revolucionaris junt amb el cubà a Amèrica Llatina. Però, pensem que això ens pot afectar a nosaltres el dia de demà, si tractem de construir un món una mica més alternatiu al capitalisme neoliberal existent”.

Manifest de la Pataforma de Solidaritat amb Veneçuela de Catalunya.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *