El Sindicat d’Habitatge del Raval okupa el BBVA de les Rambles

El col·lectiu en defensa de l’habitatge digne del barri va realitzar l’acció sorpresa, com a resposta a l’intent de desnonament d’un edifici de propietat del fons d’inversió Blackstone. Les veïnes d’Hospital 99 van marxar sense cap acord d’habitatge social.

El Sindicat d’Habitatge del Raval va convocar durant matí a una xocolatada popular, amb la finalitat d’aturar els desnonaments que n’hi havia al barri, com cada 4 dies laborables. En aquesta mobilització es van aconseguir parar els dels carrers Picalquers, 10, Sant Vicenç 14 i Hospital 99. Aquest últim s’ha resolt en data oberta, sense data fixada encara.

Com a rebuig a aquesta convocatòria de desnonament obert, el col·lectiu del Raval va seguir en manifestació fins a l’oficina de Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) a les Rambles (Rambla de Sant Josep 82). A les 12.30 es va ocupar, per tal de sortir de l’entitat amb un acord d’habitatge social per a les famílies.

El banc no va manifestar cap voluntat de fer una taula de negociacions o quelcom similar, fet que es va evidenciar amb la marxa de les treballadores de l’immoble. Amb l’arribada de Mossos d’Esquadra es va finalitzar l’acció amb 2 persones identificades.

Els actius tòxics de Blackstone

El fons estatunidenc de capital de risc Blackstone va arribar a la Comunitat Autònoma de Catalunya el 2014, un any després del facilitament d’entrada per part de l’anterior alcaldesa de Madrid, Ana Botella (Partit Popular), amb la venda de 1860 habitatges de protecció oficial (HPO).

A casa nostra, compraren 40000 hipoteques en risc d’impagament per 4000 milions d’euros a CatalunyaCaixa. Aquest projecte anomenat “Hèrcules”, va ser una venda d’actius tòxics, sense contemplació de benefici social o rescat a les famílies afectades.

Des de llavors, Blackstone ha seguit creixent mitjançant la creació de socimis (empreses lliures de pagar l’impost de societats i amb règim fiscal avantatjat) que cotitzen al Mercat Alternatiu Borsari (MAB). Entre aquestes, Fidere o Albirana, gestionen entre els seus actius milers d’habitatges de Catalunya Banc, BBVA o Banco Santander. Dins d’aquestes existeixen altres subsocimis com Lambeo o Budmac.

El fons voltor Blackstone ha tingut pràctiques agressives amb les seves inquilines. Els col·lectius en defensa de l’habitatge, han censurat amb la seva campanya “Kill Blackstone” -presentada el 13 de febrer- aquesta extorsió constant, amb la finalitat de fer fora dels seus pisos a les veïnes més vulnerables per apujar els preus per especular encara més.

També, sovint, s’han denunciat les pràctiques del fons, que han deixat multiplicar els narcopisos en barris com el Raval. Amb aquestes compres d’actius hipotecaris a través de les seves societats, poc ens queda per parlar de Blackstone com la primera immobiliària privada dels Països Catalans.


Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *