La plataforma per un CAP Raval Nord Digne engegarà noves mobilitzacions, si no traslladen l’equipament a la Capella de la Misericòrdia

La Plataforma en defensa del CAP denuncia dilatacions en el procés d’aprovació dels espais on s’han d’emplaçar tant el CAP Lluís Sayé, com l’ampliació del MACBA. També mostren el la situació de vulneració que les veïnes del Raval viuen cada dia per l’estat de depauperació del centre de salut.

Anna Romagosa avui ha parlat en la roda de premsa que ha convocat la Plataforma CAP Raval Nord Digne com a integrant de l’entitat, no com a presidenta del Centre d’Atenció Primària (CAP) Lluís Sayé. Romagosa ha exposat com no se’ls està donant resposta a la Iniciativa Ciutadana de 6500 signatures que van presentar en el Ple Municipal del 22 de febrer, on recollien la voluntat de portar el centre a la Capella de la Misericòrdia. Aquesta localització, segons del Servei Català de la Salut (CatSalut), és l’única opció possible on situar el centre en el barri del Raval.

Romagosa ha manifestat que, si en la Comissió d’Economia i Hisenda de demà hi ha bloqueig, respecte a l’aprovació d’aquesta ubicació, començarien mobilitzacions. Com a Plataforma, troben que estan allargant aquesta decisió i que com Ajuntament es demana un consens entre els grups municipals, que dubten que esdevingui. Romagosa titlla d’irresponsabilitat aquesta indecisió política entre partits i regidors no adscrits, que asseguren tindrà efectes negatius al veïnat.

L’altre argument que “bloca” que demà hi hagi una postura consensuada és la proposta d’ERC sobre destinar el CAP Lluís Sayé al solar de Facultat de Geografia i Història de la UB (UB Raval), sense haver consultat en un inici a la UB. Presentar aquesta nova ubicació, implicarà més temps, ja que s’haurà d’estudiar la viabilitat de fer-ho possible.

El Ple de l’Ajuntament del 29 de març és la data on es ratificarà amb una votació vinculant si es revoca el conveni signat amb el patronat del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) el 2013 -on doten al museu d’art la Capella- o si amb posterioritat continua sense lloc nou. Si en totes dues votacions, no es valida aquest canvi, no aturaran la protesta. Romagosa relata, que d’aquesta manera es deixaria clar que, des del Consistori existeix la determinació d’allargar la resolució després d’eleccions municipals, censura la portaveu.

Iñaki Garcia, membre de la Plataforma i veí del Raval ha remarcat que aquest CAP “és un deute històric amb el barri, un acte de dignitat humana”.

Si l’Ajuntament prossegueix d’aquesta manera, “serà còmplice de si passen coses greus, és un centre que està caient” ha fixat la doctora. També ha recordat la depauperació del dispensari que era un Hospital de Tuberculosos als anys 30, al carrer Torres i Amat 8, i que només s’ha renovat en 1992, quan van instal·lar el centre de salut. Per aquesta raó, no està condicionada l’obra: l’entrada no és accessible per a persones amb mobilitat reduïda, hi ha goteres i no hi ha bona ventilació. La zona d’extraccions és insuficient i a pediatria fan impossibles per no barrejar nadons amb infants amb malalties respiratòries, entre altres problemàtiques a donar solució.

Al CAP Raval Nord hi treballen 56 professionals i atenen 22000 persones, massa freqüència de veïnes per un ambulatori en aquestes condicions. Però Romagosa insisteix, no són l’únic centre d’atenció primària que li falten renovacions o nous emplaçaments, ja només a Ciutat Vella els CAPs de Drassanes, Casc Antic, Gòtic i Barceloneta necessiten millores.

El debat no és cultura o sanitat han finalitzat les portaveus i més tenint en compte que hi ha un manifest amb sota signants del món de la cultura a favor del nou CAP Raval Nord a la Capella de la Misericòrdia. “Ningú pot fer prevaldre l’ampliació del MACBA a la urgència de la salut del veïnat del Raval”, ha destacat Garcia. La salut és un fet prioritari en el barri del Raval. Un barri on hi ha una esperança de vida de 6 anys menys respecte altres barris de Barcelona, com diu Romagosa.


Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *