Les veïnes del Raval “recuperen” la Capella de la Misericòrdia

La Plataforma CAP Raval Nord Digne ha ocupat la capella, per la majoria de vots en contra del reallotjament del CAP Lluís Sayé al temple. Han manifestat que no marxaran fins a tenir la confirmació del trasllat de l’ambulatori.

 

Membres de la Plataforma durant el plenari del mes de febrer

A les 11 del matí un grup de persones del barri del Raval i treballadores del CAP Lluís Sayé han entrat a la Capella de la Misericòrdia, per a fer pressió per tal de tenir el dispensari en l’antiga església. El veïnat que s’hi ha introduït en el temple, han estat condicionant l’espai, fent neteja sobretot del terra que estava ple de runa i excrements de colom, a causa del desús de l’espai en els darrers anys.

Aquesta ocupació és la resposta que han fet des de la Plataforma CAP Raval Nord Digne, davant la majoria de vots en contra de dimarts, en la Comissió d’Economia i Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona. En la Comissió es va votar la revocació de la concessió de la Capella de la Misericòrdia al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA). En sortir negativa, ha provocat que no hi hagi la certesa que se’n parli en el Plenari Municipal del 29 de març.

És possible que en el proper Ple no es decideixi, en tant que Esquerra Republicana de Catalunya ha presentat també una proposta de reubicació del dispensari, en el solar de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona (UB), del carrer Montalegre 6. Aquesta proposició implicaria més temps de resolució, perquè s’hauria d’estudiar bé, malgrat que des de la UB estiguin en contra.

Les afectades per les condicions del CAP Raval Nord denuncien que aquests moviments allargarien la resolució, fins passades les eleccions municipals. Per aquesta raó, no volen més dilacions, volen la Capella de la Misericòrdia ja, per situar el nou CAP Lluís Sayé. Exhorten que se’n parli en el Plenari Municipal i que l’ambulatori tingui aquesta localització; l’únic lloc possible al Raval, per la determinació del Servei Català de la Salut (CatSalut).

En la roda de premsa que han fet a les 12.30, Iñaki Garcia de la Plataforma ha declarat que continuaran mínim fins a la setmana vinent, fins a la realització del Ple del 29 de març. Continuaran amb l’acció i habilitaran l’espai pel barri, per fer xerrades, algunes classes de la UB i assemblees d’ocupació diàries. Antònia Raya, infermera de l’ambulatori, ha assegurat que estan avorrides que l’Administració no les faci cas. Han decidit plantar-se com a acte de “justícia social”.

La infermera del CAP, Núria Villanueva ha asseverat que les condicions actuals de l’ambulatori són insuficients i vulneren els drets de les pacients, així com el seu codi ètic. Ha transmès la idea de com es troben les usuàries de l’ambulatori: “Hi ha cures inverses: qui més necessita, menys té”, ha censurat Villanueva.

L’edifici Meier del Macba, amb la capella al darrera

La cessió del MACBA

El traspàs de la Capella de la Misericòrdia al MACBA, que es resolia en la Comissió d’Economia i Hisenda del 19 de març, ja tenia la cessió caducada.

Durant el mandat de Xavier Trias (Convergència i Unió, CiU) a la ciutat, es va signar la cessió gratuïta de la Capella de la Misericòrdia per l’ampliació del museu d’art, entre el maig de 2013 a maig de 2018.

CatSalut només pot ubicar l’ambulatori a l’oratori, per qüestions d’accessibilitat per a les pacients i ambulàncies; així com per la mida volumètrica necessitada. Per aquesta raó, entre octubre i novembre de 2018, el Consistori va intentar intercanviar espais entre el MACBA i el CAP Lluís Sayé. La proposta era canviar l’edifici Sert -on s’ubica el dispensari- per la capella. El MACBA no va accedir al canvi, per necessitats expositives.

L’interior de la capella durant l’ocupació

El museu d’art contemporani tampoc ha acceptat cap reemplaçament d’espai, respecte als 6 edificis que els van oferir l’Ajuntament entre gener i febrer de 2019. Entre ells l’Administració municipal en destaca el del carrer Ferlandina, on el MACBA guanyaria més metres que si estigués a la capella.

Per tal d’allargar la cessió, el MACBA va presentar el 2017 el Pla Estratègic del MACBA 2022 (Estratègia 2022), on preveuen gastar 10 milions, 6 per a la part arquitectònica i vora 4 per fer millores en l’adequació expositiva de la Capella de la Misericòrdia. El Pla Estratègic va ser aprovat unànimement per la direcció del Museu (Fundació MACBA), on també hi són el Ministeri de Cultura, Generalitat i Ajuntament.

 

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *