Quin llibre em recomanes?

Preguntem a més d’una llibretera de la ciutat quina novel·la hem de devorar aquest Sant Jordi! En Jordi, n’Èric, en Jesús i n’Amanda ens descriuen aquestes delícies a degustar soles en el metro, abans d’allitar-nos o mentre fem el cafè rutinari.

La Llibreria Documenta celebra 44 anys. Després del canvi d’ubicació del Gòtic a la Dreta de l’Eixample, continua ben viva. Parlem amb n’Èric del Arco que ens recomana per aquest Sant Jordi Les trifulgues de l’Arthur Less, d’Andrew Sear Greer (Edicions 1984). Ens comenta que va a ritme suau, però que “a poc a poc vas entrant en la vida d’aquest home i et va interessant. Tot i que no t’hauria d’interessar res, perquè és la vida més normal del món d’un gai normal que escriu llibres. Que fa 50 anys i decideix fer la volta al món perquè està agobiat de tota la seva vida anterior. I no sap què fer-ne”.

“Vas fent i vols saber com acaba. I això és el més important d’un llibre”, determina Del Arco

En Jordi Panyella és un dels cooperativistes de Pol·len Edicions sccl. Junt amb les seves companyes Mar Carrera i Aida I. de Prada treballen amb 50 segells independents a l’Espai Contrabandos. Panyella ens aconsella Els EUSclaus feliços, d’Asisko Urmeneta (Pol·len Edicions).

Urmeneta crea aquesta novel·la gràfica, a partir de l’impacte de la seva filla de 6 anys al veure Robinson Crusoe: “un tio molt barbut que arribava a una illa i era incapaç d’aprendre l’idioma de la gent de l’illa. I a més, obligava a la gent de l’illa a aprendre el seu idioma”. Aquesta anècdota es capgira en aquesta novel·la en una reinterpretació de la colonització amb rostre de Robinson Crusoe “centrat en el que és Euskal Herria ara i, com a mirall, ens toca molt a Catalunya”, fixa Panyella.

Tu calla! Sobre el dret a la llibertat d’expressió i manifestació, de na Laura Huerga i na Blanca Busquets (editorial Raig Verd) és el llibre que ens convida a llegir en Jesús Arpal de La Caníbal. Tu calla! ens fa reflexionar sobre la repressió actual i el paper de la justícia com agent actiu d’aquesta repressió.”Emmarca la qüestió de la Llei Mordassa, la qüestió dels presos polítics, en un marc gran que inclou la criminalització de la pobresa, la criminalització de les migracions, el racisme, la persecució dels anarquismes… Un munt d’eixos per a poder entendre, com un sistema, les diferents lluites i les diferents opressions. I això em sembla súper valuós”.

Arpal reivindica també que Laura Huerga sigui una de les editores de Raig Verd i s’hagi implicat com autora “em sembla un posicionament molt maco”.

També de la llibreria La Caníbal, n’Amanda Cuesta ens convida a gaudir de la lectura de Pensamiento monógamo, terror poliamoroso, de na Brigitte Vassallo (Editorial La Oveja Roja). Cuesta determina que l’hi ha servit molt, perquè se centra en la matèria emocional i com gestionem els afectes. “Desmunta molt totes les construccions violentes que generen les relacions monògames. I va més enllà, jo crec que va més enllà, perquè és extrapolable en la forma en què ens relacionem en general, en els nostres entorns més propers, en els nostres entorns polítics…I trobo que és un llibre que, si ens el llegíssim totes, ens aniria molt millor [riu]”.


Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *