48 entitats veïnals exigeixen obrir el debat sobre el futur de la Fira de Montjuïc

Associacions de veïnes i col·lectius en defensa de l’habitatge reclamen poder decidir el futur del recinte de la Fira de Barcelona a Montjuïc. La concessió de l’espai a la Fira expira el 2025, però ja existeix un preacord de continuïtat i ampliació.

Ahir a les 11 del matí va començar la roda de premsa de la Fira o la Vida, una plataforma que recull les demandes d’una quarantena de col·lectius per tal que es creï la discussió sobre el recinte de la Fira de Montjuïc. Clàudia Conde de Som Paral·lel va criticar que el futur de la Fira de Barcelona pot empitjorar o millorarles condicions de vida de les treballadores i veïnes. O les precaritza i expulsa dels barris o pot donar alternatives a la precarietat i desnonaments diaris que pateixen aquelles que viuen a la ciutat.

El 19 de febrer la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de l’Hospitalet, l’Ajuntament de Barcelona i la Cambra de Comerç van signar un protocol d’ampliació i renovació dels espais firals. Sota el nom “una fira, dos recintes” els consistoris van fer saber la seva intenció d’allargar la concessió a la Fira de Barcelona a partir del 2025 amb un pressupost de 380 M d’euros en L’Hospitalet i a Montjuïc. En el darrer cas, projecte Univers Montjuïc, no s’especifica què o com es definirà aquest pla que ha de modernitzar i renovar l’emplaçament dels equipaments de l’Exposició Universal de 1929.

L’arquitecte David Bravo va manifestar la voluntat de la Plataforma d’obrir el recinte tancat que és la Fira de Montjuïc, que té uns costos per a la institució de 2 cèntims d’euro el m². La Plataforma ha criticat el model de turisme congressual que turistifica i contamina, saturant de cotxes i avions la ciutat. Així com precaritza i promociona congressos com l’Automobile Barcelona, que promouen la venda de vehicles per omplir de pol·lució la segona ciutat europea més contaminada.

La Plataforma veïnal vol passar d’un model gentrificador – amb les afectacions que comporta a Poble Sec i Font de la Guatlla- a crear el debat sobre la construcció d’un Parc d’Habitatge Públic, en forma de barri en les 27 hectàrees del recinte, ja que a Barcelona es calcula que és de l’ 1,5%, respecte 10% de la mitjana europea. El barri seria un model “mediterrani compost, amb habitatge i llocs productius”, va emfatitzar Bravo.

Aquests col·lectius criden a adherir-se a la campanya, per tal que l’Ajuntament renunciï al preacord, esclareixi què és el projecte Univers Montjuïc i per tal que el debat sobre el futur del recinte firal es posi sobre la taula, ha expressat Xavier, membre de la Plataforma La Fira o la Vida.