Marina Bernadó és alliberada

Rescat i altres organitzacions antirepressives van emplaçar dimarts vespre a les veïnes a celebrar la llibertat de Marina Bernadó. Tot i haver passat 12 anys i mig, l’Estat Espanyol la requereix en procediments judicials.

Vora 200 persones van donar la benvinguda a l’expresonera política Marina Bernadó, a la gracienca Plaça del Raspall. A dos quarts de nou del vespre, les simpatitzants i properes van bastir un passeig de banderes liles, vermelles i estelades per on havia de travessar la mallorquina.

Entre càntics de “fins a l’últim rescat, la lluita continua” les concentrades van aplaudir i van emocionar-se per les paraules de l’homenatjada, que ram en mà, convidaven a seguir amb la lluita política als carrers i alliberar a “tota presa política”. En especial a la seva companya Dolores López Resina, Lola, reclamada també per l’organització de preses com a presa política catalana. En acabar, es va fer un brindis i va recordar que la solidaritat ha de continuar i que “devem escriure a les preses”, per tal de trencar l’aïllament penitenciari.

La recentment alliberada va despenjar la seva fotografia de la paret de l’Ateneu Independentista la Barraqueta i fent un petó a la imatge del costat, va dir “ara queda ella”, referint-se a Lola López. López es troba en el penal de Brieva, Avila.

12 anys i mig de presó. La llibertat és només provisional?

Marina Bernadó era activista dels moviments socials barcelonins dels 90 que va aconseguir escapar d’una operació contra el Comando Barcelona el 2001. Va fugir i va restar en clandestinitat per possibles represalies cap a ella fins a la seva detenció.

El novembre de 2006, Marina Bernadó va ser detinguda junt amb Zigor Garro i Ekain Mendizabal. La  Subdirecció Antiterrorista (SDAT) de la Policia Nacional francesa -dins de la Direcció Central de la Policia Judicial (DCPJ) – va actuar a Quesac, Occitània en estreta col·laboració amb el Cos Nacional de Policia (CNP) espanyol.

La informació que conduiria als arrests provenia de la Comissaria General d’Informació de la Policia espanyola, fruit de la connexió entre agències com la Gendarmeria i la Guàrdia Civil. Les detencions es van emmarcar durant l’alto al foc permanent de l’extinta banda armada Euskadi Ta Askatasuna (ETA) del 2006 al 2007 i l’intent de Procés de Pau, durant el govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

Des de llavors va començar el periple judicial. 2 judicis entre el 2018 i 2011 que es refutà en una síntesi de condemnes (l’imputaven 2 penes de 9 anys cadascuna). La tercera causa arribà el 2014.

El Tribunal Superior de París va aplicar l’estatus de DPS (Détenus Particulièrement Signalés, Detinguts Particularment Assenyalats) a Bernadó. Això va comportar-li a la detinguda càstigs com la limitació de vistes i comunicacions amb l’exterior; canviar de presó més d’un cop (com a Fleury o Rennes); no poder estudiar i l’internament de fins a 22 hores al dia en una cel·la. Aquest aïllament li va provocar malalties oftalmològiques, que per part del penal parisenc se li restringia ajuda professional. Aquest tipus d’estatus ha estat denunciat com a vulneració dels Drets Humans ha arribat al Comitè Europeu Contra la Tortura, com els Fitxers d’Interns en Especial Seguiment (FIES) de l’Estat Espanyol.

En el processament judicial de 2014 va sentenciar-la a 17 anys de confinament per pertinença al desaparegut grup armat ETA. Ella havia de complir dues terceres parts per tenir beneficis penitenciaris. Fa 13 dies va acabar la seva condemna al penal de Rennes (Bretanya).

El 25 de maig va ser traslladada a l’Estat Espanyol, a la presó de Soto del Real, Madrid. Però l’Audiència Nacional (AN) continua reclamant-la en dues causes obertes -una ja prescrita- que tenen per finalitat resoldre si Bernadó va tenir algun paper de pertinença o col·laboració dins ETA entre el 2000 i 2001. Dilluns, el tribunal encarregat de causes de “terrorisme” va determinar la seva llibertat provisional fins al judici.

Gregori, membre del col·lectiu de suport a les preses polítiques catalanes ens reafirma l’esperit  alegre i “combatiu” que hi va haver dimarts. Quant a l’alliberament provisional de Bernadó, “la valoració és positiva, estem a l’espera de la vista que li queda. Tot i que i esperem -i confiem- que una vegada ha complert la condemna a l’Estat Francès, aquí no hagi de complir condemna” fixa el militant de Rescat. Malgrat que tenen aquesta esperança, no tenen encara la data de la vista a l’AN.

Fins llavors, la mallorquina haurà de signar setmanalment al jutjat que tingui més a prop del seu domicili, així com l’obligatorietat de restar en territori de l’Estat Espanyol.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *